Nyaki ér, alsó végtagi ér, pajzsmirigy ultrahang

Nyaki ér ultrahang

A carotisrendszer extracranialis szakaszának vizsgálatakor az erek falában lerakódott meszes (atheroscleroticus) vagy lágy felrakódások (plakkok), valamint azok okozta szűkület (stenosis), esetleges elzáródás (occlusio) kerülnek detektálásra különböző mérési módszerekkel.

A páciensnek nem kell semmilyen előkészületeket tenni a nyaki ér  ultrahang vizsgálat előtt. Elég szabaddá tenni a vizsgált területet. A vizsgáló szakember átlátszó zselét juttat a bőrfelületre, így növeli a vizsgálat hatékonyságát, javítja a kapott kép minőségét. A gél teljesen letörölhető a vizsgálat befejeztével, és nem hagy nyomot a ruhán. Az ultrahang vizsgálatnak nincs mellékhatása, nem okoz fájdalmat, kellemetlenséget, nem terheli a szervezetet, ezért akárhányszor elvégezhető, megismételhető. A vizsgálat után sincs tennivaló, nem kell pihenni, nem kell utóhatástól tartani.

Also végtagi ultrahang

Az érrendszer két leggyakoribb megbetegedése az artériás érelmeszesedés és a vénás thrombosis. Mindkettő az adott érszakasz szűkületével és esetleges elzáródásával jár.
Az artériák ultrahangvizsgálatával már minimális érbelhártya megvastagodás és egészen kicsi meszesedések is kimutathatók. Amennyiben ezek az ér keresztmetszetének csökkenését okozzák, úgy pontosan megállapítható a szűkület helye, kiterjedése, százalékos mértéke.

Pajzsmirigy ultrahang

Pajzsmirigy UH vizsgálata során áttekintjük a lebenyek és az isthmus méretét és szerkezetét valamint az erezettségét (vascularisatio). A pajzsmirigy állomány térfogatának megnüvekedése utalhat gyulladásra (thyreoiditisre), csakúgy mint szerkezetének megváltozása (inhomogén, echoszegény) és a fokozott vascularizatió. A vizsgálat során jól láthatók az apró göbös eltérések és térfoglaló elváltozások, tumorok is. 

Időpontfoglalás

Foglaljon időpontot kényelmesen:

Foglalok

Vagy válassza a hagyományos csatornákat:

epsmedical@endoservice.hu +36 30 973 1027

Szakrendelések

Fizioterápia

Ultrahang diagnosztika

Reumatológia

Masszázs

Kapcsolat

Hétfő: 8:00 - 20:00
Kedd: 8:00 - 20:00
Szerda: 8:00 - 20:00

Csütörtök: 8:00 - 20:00
Péntek: 8:00 - 20:00